športno društvo NK Kolpa

30. let delovanja NK Kolpa

 šD NK Kolpa v letošnjem letu, ki sovpade s 100. obletnico delovanja MNZ Ljubljana, obeležuje jubilejno 30. letnico delovanja, katere praznovanje bomo zaradi epidemije in pandemije prestavili na kasnejši čas. športno društvo Nogometni klub Kolpa se je organiziralo kot nogometni klub na ustanovnem sestanku članov društva 10. junija 1990, torej smo v 30. letu neprekinjenega organiziranega nogometnega delovanja in sodelovanja v državnem sistemu tekmovanja. V prekinjeni sezoni 2019/2020 pa so naši člani postali pvaki lige.


člani, prvaki Regionalne ljubljanske lige 2019/2020

članska ekipa je tekmovalno sezono 2019/2020 začela izredno. V I. krogu prvenstva je
24. 8. 2019 na derbiju v Podzemlju domača NK Kolpa visoko premagala Nš Bela krajina z rezultatom 7:0 (0:0). Visoka zmaga je bila rezultat zelo dobro pripravljene ekipe, ki je v nadaljevanju jesenskega dela prvenstva zabeležila prvi poraz šele v 7. krogu (5 zmag in en neodločen izid), do konca jesenskega dela pa je ob dvema porazoma in dvema neodločenima izidoma zbrala skupaj 26 točk in zasedla prvo mesto na prvenstveni lestvici jesensega dela. Najboljši strelec jeseni s 16. zadetki je bil kolpin igralec Kočevar Žiga, tretji strelec z 8. zadetki kolpin igralec Hudelja Jure, osmi strelec s 6. zadetki pa je bil naš igralec Kočevar Domen. Na FAIR PLAY lestvici lige je NK Kolpa prav tako zasedla prvo mesto.

Tik pred začetkom spomladanskega nadaljevanja tekmovanja in v pripravah na nov belokranjski derbi pa sta Nogometna zveza Slovenije in MNZ Ljubljana 12. 3. 2020 prekinila vsa tekmovanja pod svojim okriljem, potem ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila pandemijo koronavirusa SARS-CoV-2 (COVID-19). Zaradi dejstva, da se situacija v nadaljevanju pomladi v zvezi s koronavirusom ni umirila do mere, v kateri bi se vsa tekmovanja lahko nemoteno nadaljevala,  je Izvršni odbor MNZ Ljubljana na svoji dopisni seji 22.5.2020 sprejel dokončni sklep o zaključku vseh tekmovanj MNZ Ljubljana v tekmovalnem letu 2019/2020. članska ekipa je tako dokončno postala prvak Regionalne ljubljanske lige 2019/2020.

Ob obeležitvi okrogle obletnice so nam čestitali tudi predsednik šZ Metlika, mag. Krajačič Bojan, in predsednik Medobčinske nogometne zveze Ljubljana, mag. Mravljak Gvido.

predsednik šZ Metlika; mag. Krajačič Bojan

“NK Kolpa je nosilec športa v naši občini, lahko bi rekli tudi filozofije športa in njegove vloge v življenju, še posebej to velja za mlade. Metlika je populacijsko majhna in gospodarsko šibka, če jo primerjamo z večjimi občinami in mesti. Posledično je tudi financiranje športa na takšni ravni, ki ne zagotavlja obstoja in delovanja kluba brez širokega kroga ljudi, ki svoj prosti čas, energijo in tudi sredstva namenjajo klubu. Pa naj gre za športnike, prostovoljce ali starše otrok, ki v klubu trenirajo.  In njim gredo vse zasluge, da je klub obstal vsa ta leta, se razvijal in postajal iz leta v leto boljši. Postal je institucija, prepoznavna v slovenskem okolju, na katero smo zelo ponosni. Zasluge, ki jih nosijo pri razvoju mladih, tako športnem kot osebnostnem, so nemerljive. športna zveza Metlika se z veseljem odzove na vsakršno sodelovanje, ob jubileju pa iskrene čestitke. Prepričani smo, da bo NK Kolpa svoje poslanstvo uspešno gradil tudi v prihodnje.”

predsednik Medobčinske nogometne zveze Ljubljana; mag. Mravljak Gvido

“Okrogla obletnica Vašega kluba sovpada s 100. obletnico obstoja MNZ Ljubljana, ki je bila ustanovljena dobro leto po zaključku prve svetovne vojne in ustanovitve prve skupne države južnih Slovanov Kraljevine SHS. Vaš klub pa se je ustanavljal sredi največjih priprav in le leto dni pred dokončno osamosvojitvijo Republike Slovenije. Naj bo naš pogled nazaj prežet s ponosom na vso prehojeno pot, na vzpone in padce, na uspehe in tudi poraze. Vsi, ki zmoremo več, se iz porazov naučimo spet zmagovati in nadaljevati na poti do novih uspehov. Obe organizaciji so ustanovili igralci in ljubitelji nogometne igre na svojem območju s ciljem vzpodbuditi organizirano delovanje in popularizirati nogometno igro. Tu vidim veliko vzporednic med obema jubilantoma.

Zakaj so obletnice in pogled na zgodovino tako pomembne. Najprej, da s ponosom primerjamo kaj smo v tem času dosegli. Kot drugo: za vsem, kar ste dosegli, so bili ljudje. Bodisi kot igralci, trenerji, zdravniška služba, funkcionarji, ekonomi, gospodarji, blagajniki, administrativno osebje, navijači, podporniki in sponzorji, brez katerih v današnjih časih ni možno delovati. če se le kratko spomnimo skromnih začetkov najprej samo s člansko ekipo, infrastrukturnih pogojev s slačilnicami v Osnovni šoli Podzemelj in razmerami danes, veliko vadečih otrok vseh starosti in klubskim objektom, je razlika več kot opazna. Zato se je treba ob jubilejih spomniti vseh članov, ki so skozi tri desetletja gradili klub, da je zrasel v to, kar je danes.

Poslanstvo, ki ga opravljate danes, ko skrbite za organizirano športno vadbo otrok in mladine v Občini Metlika in širše, se ne da ovrednotiti z denarjem. Zato ni prazna fraza, da je nogomet veliko več kot športna igra. Socializacija, zdrav način življenja, gibanje, vadba, kolektivno delovanje na igrišču in prijateljstvo ob njem, pozitivna vzgoja, spoznavanje veselja ob zmagah in žalosti ob porazih, dajeta otrokom podlago za pozitivno rast v vseh najbolj občutljivih obdobjih odraščanja. Zato me veseli vaše odlično sodelovanje s kar tremi osnovnimi šolami, kjer otroke navdušujete za nogomet.

čestitati Vam moram tudi za letošnji naslov prvaka v 4. MNZ ligi (2019/2020).  Tudi Vaši veterani dokazujejo, da je nogomet doma v Metliki in da pri igranju nogometa tudi starost ni ovira.

Ne morem se izogniti trenutni situaciji, ko so zaradi pandemije virusa COVID-19 vse naše aktivnosti naenkrat obstale. Zdaj smo šele prav spoznali, kaj nam pomenijo druženje, svobodno gibanje in igranje nogometa. Verjamem, da bo tudi omejitev enkrat konec in spet da bodo  nogometna igrišča ponovno zaživela in spet bomo lahko aktivno igrali to našo najbolj prepoznavno in po svetu razširjeno igro.

Za konec naj Vam iskreno zaželim, da se Vam uresničijo vsi vaši načrti, tako na športnem, infrastrukturnem in za klubske potrebe vzdržnem financiranju. MNZ Ljubljana je ponosna na člane kot je šD NK Kolpa, ki so zagotovilo, da bomo v prihodnje praznovali še veliko skupnih okroglih obletnic.”
ISKRENE čESTITKE ob 30 – letnici Nogometnega kluba KOLPA Metlika vsem članom in članicam z željo, da bi še naprej tako dobro sodelovali in se, vedno znova, skupaj veselili uspehov in novih zmag. 

NK Kolpa