športno društvo NK Kolpa

NK Kolpa sklenila sodelovanje s kineziologom Darjan Spudiæ, dipl. kin.

   
                                               
 

Glede na lokacijo mladi nogometaši najpogosteje utrpijo poškodbe mišic zadnje lože stegna, kolena, gležnja, kolka, stopal, hrbta in Ahilove tetive. Tip poškodb največkrat predstavljajo nategi in delne raztrganine mišic in ligamentov, manj pogoste pa so poškodbe, ki nastanejo zaradi neposrednega udarca v mišico, poškodbe tetiv, preobremenitveni sindromi, zlomi in poškodbe znotrajsklepnih struktur (meniskusov). Nedavne raziskave, ki so zajemale analizo obremenitev v posameznem športu, potrjujejo učinkovitost sistematične preventivne vadbe na pojavnost naštetih poškodb. Dokazano je bilo tudi, da vadba s primerno obremenitvijo preko procesa mehanotransdukcije učinkuje tudi na kvaliteto celjenja športnih poškodb, predvsem preobremenitvenih sindromov, ki se jim v svetu športa posveča premalo pozornosti. Posledično pride do odsotnosti od trenažno-tekmovalnega procesa in negativnega vpliva na razvoj športnikove (otrokove) kariere.
 
V sodelovanju s kineziologom lahko trenerji večino poškodb s primerno zasnovanim trenažnim procesom preprečijo ali umilijo. Kineziolog pa je lahko pomemben člen tudi pri vračanju poškodovanega športnika v trenažno-tekmovalni proces, zato je smiselno informiranje trenerjev in športnih delavcev v tej smeri ter sodelovanje s kineziologom na klubski ravni.
 
Sodelovanje s kineziologom v spomladanskem delu sezone 2016/2017 zajema individualno obravnavo nogometašev z ugotovljenimi pomanjkljivostmi v motoričnih sposobnostih, poškodovanih nogometašev ali nogometašev v procesu vračanja v trenažno-tekmovalni proces po poškodbi. Obravnava zajema meritve sposobnosti, oceno dejavnikov tveganja za poškodbe in prilagojen program terapevtske vadbe s kinezioterapevtskimi tehnikami za čim bolj ekonomično odpravo težav.
 
Vse kineziološke obravnave potekajo v sodelovanju z ZD črnomelj (v telovadnici zdravstvenega doma) oziroma po osebnem dogovoru v klubskih prostorih.
 
Na obravnavo bodo usmerjeni nogometaši glede na ugotovljene težave s strani trenerja, starša ali zdravnika. Na obravnavo jih usmeri trener ali se prijavijo osebno.
 
Prijava na obravnavo: Darjan Spudiæ, dipl. kin., darjan.spudic@gmail.com, tel. 040 866 892