športno društvo NK Kolpa

OBISK NOGOMETNEGA MUZEJA PRI DRUŽINI GORŠE

Na povabilo Jožeta Goršeta, člana našega nogometnega kluba, bivšega nogometaša in očeta otroka Jana, ki nastopa v selekciji U13, so se vabilu na ogled njegove zelo bogate nogometne zbirke odzvali predstavnik članske ekipe Milan Dimitrijevič- Pajo, trener Robi Filak in Roman Golobič.

Ko si je Jože pred slabimi desetimi leti zaželel fotografijo nogometnega kluba Olimpije, za katero navija, ni niti slutil v kakšne vode ga bo pripeljala ta zbirateljska strast. Potem pa je začel zbirat vse, kar je povezano z nogometom v nekdanji Jugoslaviji in pozneje tudi s slovensko ligo in našo reprezentanco.
Tako ima sedaj na ogled ogromno različnih dresov klubov, ki so nastopali v jugoslovanski 1. in 2. ligi, drese  igralcev iz  slovenske lige, stare žoge, različne zastavice, značke in podobno. Plošč, knjig, filmov in posterjev pa je v njegovi zbirki skupaj še z različnimi fotografijami in nogometnimi časopisi, v katerih so na veliko zabeležena  tudi imena  slovenskih nogometašev, skoraj nemogoče preštet.

Pri zbiranju tega materiala si Jože pomaga s kolegi zbiratelji iz Hrvaške, Bosne, Srbije, Makedonije in Slovenije, kateri mu zagotavljajo, da takšne nogometne zbirke s področja bivše Jugoslavije nima nihče.

Za našega Jožeta v njegovi zbirki predstavlja največjo vrednost originalen dres jugoslovanske nogometne reprezentance, s podpisom Velimirja Zajeca in bakrena žoga Vladimirja Durkoviæa iz čila leta 1962. Dres slovenske reprezentance, ki ga je dobil od  Marka  Elsnerja  in dres, ki mu ga je podaril Josip Katalinski, pa v njegovi zbirki zasedata prav posebno mesto.

Po končanem obisku v muzeju in obujanju spominov na jugoslovanski nogomet, je sledilo nadaljevanje večera ob bogato obloženi mizi, katero je pripravila Janja.